Zupa krem cebulowa

Przepis dnia 2011-02-17
Zupa krem cebulowa
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Smaczny i sycący krem!!

Składniki

  • cebule, 4
  • kawałek selera
  • ziemniaki, 2
  • serki topione kremowe, 3
  • bulion drobiowy lub warzywny, 1,5 litra
  • mąka, łyżka
  • sól, pieprz, gałka muszkat.
  • natka pietruszki do dekoracji
  • Groszek ptysiowy lub grzanki

Przygotowanie

  1. Cebule dzielimy na piórka, podsmażamy na łyżce masła, gdy lekko zmiękną dodajemy łyżkę mąki i chwilę jeszcze dusimy.

  2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz seler, przekładamy cebule i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy rozdrobnione serki topione, przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką i gotujemy, aż serki się rozpuszczą.

  3. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami udekorowane zieleniną.

Komentarze do przepisu (14)

taura 15 lutego 2011
koniecznie do ulubionych :)
aktorod 16 lutego 2011
Ależ mam ochotę na taką zupkę!
babciaaneczka 16 lutego 2011
Doskonała zupka, uwielbiam zupy kremowe;
robię je z wszelkiego rodzaju warzyw
i w różnych połączeniach.... Czytaj całość »
Doskonała zupka, uwielbiam zupy kremowe;
robię je z wszelkiego rodzaju warzyw
i w różnych połączeniach. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cebule, 4
  • kawałek selera
  • ziemniaki, 2
  • serki topione kremowe, 3
  • bulion drobiowy lub warzywny, 1,5 litra
  • mąka, łyżka
  • sól, pieprz, gałka muszkat.
  • natka pietruszki do dekoracji
  • Groszek ptysiowy lub grzanki
Składniki