Zupa grzybiarza

Przepis dnia 2009-08-25
Zupa grzybiarza
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
jak już grzybiarz się nachodzi po lesie, czeka go nagroda

Składniki

  • 2 litry wody
  • kostki rosołowe (wdg objętości wody)
  • pieprz czarny, majeranek, sól
  • 2 szkl.suszonych grzybó leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyzka kopiata mąki białej

Przygotowanie

  1. Grzyby moczyć kilka godzin, potem gotować około 1 godz. w bulionie z kostek rosołowych, zmiksować, doprawić i zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimniej wody, całość zagotować.

  2. Kurczaka pokroić w kostkę usmażyć na maśle - wcześnie opruszyć solą.

  3. Podawac zupę z kurczakiem oraz z grzankami , smacznego.

  4. Grzybiarzom życzę udanych "Żniw" i smacznej zupy.

Komentarze do przepisu (5)

madziak 23 sierpnia 2009
Robię podobną zupkę tylko ze świeżych grzybków. Do tego mnóstwo zielonej pietruszki. Pysznosci ;)
Hurragan76 24 sierpnia 2009
Wszystko SUPER, ale nie polecam ŻADNYCH KOSTEK, wystarczy kupić (za grosze) kość, troszkę ją podgotować,... Czytaj całość »
Wszystko SUPER, ale nie polecam ŻADNYCH KOSTEK, wystarczy kupić (za grosze) kość, troszkę ją podgotować, zebrać szum i wrzucić włoszczyznę I znów gotować. na koniec wszystko odcedzić. Rosół który zostanie można zamrozić lub zawekować a smak zup jest O NIEBO LEPSZY. Spróbuj, nie pożałujesz.
annawk 24 sierpnia 2009
wiem doprawdy jak robi się rosół, tudzież inne zupy na jego bazie, jednakże tę zupę zrobiłam na kostkach,... Czytaj całość »
wiem doprawdy jak robi się rosół, tudzież inne zupy na jego bazie, jednakże tę zupę zrobiłam na kostkach, których często używam , gdy nie mam czasu na gotowanie rosołu, dzięki więc za radę
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 litry wody
  • kostki rosołowe (wdg objętości wody)
  • pieprz czarny, majeranek, sól
  • 2 szkl.suszonych grzybó leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyzka kopiata mąki białej
Składniki