Zrazy z bakłażana

Zrazy z bakłażana
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g szynki gotowanej
  • 150 g sera Dziugas
  • pomidorowy sos z bazylią
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera.
    Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem gorące.

Komentarze do przepisu (3)

Ewaaa 17 września 2015
doskonałe ! <10
Konto usunięte 17 września 2015
Fajnie to wymyśliłeś :)
Futka 17 września 2015
Pomysłowe i bajeczne zraziki :)
Składniki
  • 2 duże bakłażany
  • 200 g szynki gotowanej
  • 150 g sera Dziugas
  • pomidorowy sos z bazylią
  • sól
  • pieprz
Składniki