Zrazy wołowe z sosem śmietanowym

Przepis dnia 2019-06-08
Zrazy wołowe z sosem śmietanowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Pularda
Boeuf Stroganow to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni rosyjskiej. O powstaniu tej potrawy krąży wiele legend, spory trwają również o sposób jej przyrządzania. Wiadomo na pewno, że klasyczny Stroganow robiony jest z pokrojonej w paski polędwicy wołowej, smażonej z cebulą, pieczarkami, śmietaną i sosem pomidorowym. Wiele przepisów jako niezbędny element podaje również ogórki kiszone. Autor Kuchni polsko-amerykańskiej klasyczny przepis mocno zmienił – sos składa się z cebuli, śmietany i sosu sojowego, a zrazy się w nim nie duszą, lecz są nim polane i podane na grzankach. Wszystko doskonale do siebie pasuje, tworząc wspaniałą propozycję eleganckiej, ciepłej kolacji. Wystarczy jednak zamienić grzanki na ziemniaki lub kluski, aby powstał pyszny, sycący obiad.

Składniki

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 duże bułki
  • łyżka mąki
  • masło do smażenia
  • sól, ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na cienkie niewielkie plastry, posolić i usmażyć na maśle. W tym samym czasie przygotowywać sos.

    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy będzie miękka dodać śmietanę, paprykę i sos sojowy, chwilę smażyć.

    Bułkę pokroić na grubsze plasterki, posmarować masłem i wstawić do piekarnika, by się przyrumieniła. Można ją również przyrumienić na patelni lub w tosterze.

    Na grzanki położyć po kilka kawałków mięsa, polać sosem. Podawać ciepłe.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 30 maja
świetna przekąska :)
KulinarnaChwila 08 czerwca
Pyszotka:)
rosynka 13 czerwca
Takie kanapki napewno smaczne, ale NAZWA dania nic niema wspolnego z zrazami. Zrazy w kuchni rosyjskiej to roladki
Składniki
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 duże bułki
  • łyżka mąki
  • masło do smażenia
  • sól, ostra papryka
Składniki