Żołądki drobiowe

Żołądki drobiowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Czy to jest smaczne? Dobrze przyrządzone żołądki drobiowe, są naprawdę świetnym przysmakiem. Dziś przedstawię prosty przepis, który naprawdę warto wypróbować.

Składniki

  • * 1 kg żołądków drobiowych * 1 marchewka * 1 pietruszka
  • * Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • * Pieprz czarny mielony * Sos winiary pieczeniowy jasny
  • * 2 łyżki śmietany

Przygotowanie

  1. Żołądki zalewamy zimną wodą, czekamy około 15 minut i oczyszczamy je. Usuwamy wszystkie zbędne tłuszczyki, błony oraz żółtą wyściółkę wewnętrznej strony żołądka. Ma zostać czysty, mięsisty żołądek. Tak oczyszczone wrzucamy do garnka z wodą. Czekamy aż woda zagotuje się. Gotujemy około 15 minut. Odlewamy, płuczemy żołądki, myjemy garnek. Do czystego garnka z nową wodą wrzucamy nasze obgotowane i opłukane żołądki. Dodajemy Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy i solimy. Dodajemy również marchewkę i pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Wszystko zależy od wielkości żołądków. Należy sprawdzać ich miękkość widelcem. Powinny być mięciutkie, rozpływające się w ustach tak aby widelcem można było je swobodnie przekroić. Chwilkę przed końcem gotowania zaprawiamy sosem i śmietaną. Żołądki powinny postać około 20 minut w takim sosie. Nabierają lepszego smaku.

Składniki
  • * 1 kg żołądków drobiowych * 1 marchewka * 1 pietruszka
  • * Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • * Pieprz czarny mielony * Sos winiary pieczeniowy jasny
  • * 2 łyżki śmietany
Składniki