Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych ślimaczków. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 10 minut.
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9197
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9197
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia, który smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zwijamy roladę, zaczynając od brzegu z keczupem i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 18 kawałków). Następnie każdego ślimaczka lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ślimaczki rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego gotowe!