Ziołowe grillowane warzywa

Ziołowe grillowane warzywa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły. Danie z grilla kolorowe i bardzo zdrowe. Kiedy je podałam to kolejne zamówienie na nie miałam, bo nie dość że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach przypraw ich rozkochałam.

Składniki

  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • garść pomidorków daktylowych,
  • 2 -3 średnie marchewki,
  • 1 mała cukinia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeża bazylia tajska.

Przygotowanie

  1. Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki) do warzyw. Papryki kroimy w paski, a cukinię w słupki.

    Wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) łączymy ze sobą skrapiamy olejem ,doprawiamy mieszankami przypraw (zioła tajskie, toskańskie), solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.

    Pomidorki grillujemy bezpośrednio na ruszcie i dodajemy do warzyw. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii tajskiej.

Składniki
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • garść pomidorków daktylowych,
  • 2 -3 średnie marchewki,
  • 1 mała cukinia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeża bazylia tajska.
Składniki