Ziemniaki w sosie beszamelowym

Ziemniaki w sosie beszamelowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wiola1100
jako dodatek do dania drugiego,rewelacyjnie smakuje z kotletem mielonym i schabowym.

Składniki

  • ziemniaki, 1,5 kilograma
  • mleko, 2 szklanki
  • mąka, 6 łyżek
  • masło lub margaryna, 3 kopiaste łyżki
  • serek kanapkowy naturalny, 150 gram
  • ser żółty, ok.20 dag
  • oregano, 1łyżka
  • kurkuma, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry,obgotować ok.5 minut i odcedzić.przygotować sos beszamelowy:na małym ogniu w garnuszku roztopić masło,dodać mąkę i dokładnie wymieszać,gdy uzyskamy jednolitą masę powoli wlać 1,5 szklanki zimnego mleka stale mieszajac i zagotować ,doprawić solą ,pieprzem,oregano i kurkumą .W drugim małym garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek kanapkowy i pozostałe mleko do uzyskania gładkiej masy ,posolic do smaku.

  2. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć połowę ziemniaków,posolić odrobinę i zalać połową sosu beszamelowego ,na to druga część ziemniaków,odrobina soli i reszta sosu,na wierzch wylać sos z serka kanapkowego .Włożyć do piekarnika i zapiekać w 180 stop.ok 40 minut,pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem.Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Jagoda50 02 lutego 2010
Pyszne sa takie zapiekanki.
annawk 02 lutego 2010
zawsze mi się podoba , kiedy ziemniaki są w roli głównej :)
kokalala 03 lutego 2010
brzmi smakowicie...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1,5 kilograma
  • mleko, 2 szklanki
  • mąka, 6 łyżek
  • masło lub margaryna, 3 kopiaste łyżki
  • serek kanapkowy naturalny, 150 gram
  • ser żółty, ok.20 dag
  • oregano, 1łyżka
  • kurkuma, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
Składniki