Ziemniaki hasselback z boczkiem

Ziemniaki hasselback z boczkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewusssia
ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki

Składniki

  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Ziemniaki 4 średnie
  • Boczek [100 g]
  • Cebula 2 małe sztuki
  • Sól.Pieprz,Tymianek,Lubczyk

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą.Na desce do krojenia ułożyć równolegle 2 drewniane pałeczki. Pomiędzy nimi położyć ziemniaka. Nacinać go ostrożnie,dobrze naostrzonym nożem do momentu, aż ostrze zatrzyma się na drewnianych narzędziach.

  2. Boczek i cebulę pokroić w cienkie plasterki.Tak przygotowane ziemniaki nafaszerować boczkiem i cebulą.Polać oliwą, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawami.

  3. Ułożyć ziemniaki na blaszce i piec przez godzinę w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Składniki
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Ziemniaki 4 średnie
  • Boczek [100 g]
  • Cebula 2 małe sztuki
  • Sól.Pieprz,Tymianek,Lubczyk
Składniki