Ziemniaczana zapiekanka śledziowa

Ziemniaczana zapiekanka śledziowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smakuje wyborni, przepis pochodzi z o okolic Lwowa.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Matiasy 5 szt.
  • Jajka 2-3 szt.
  • Gęsta śmietana 2-3 łyżki
  • Cebula biała 1 szt.
  • Natka pietruszki posiekana 2-3 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Mleko 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Matiasy ułożyć w szklanym naczyniu, zalać mlekiem i odstawić na dwie godziny. W między czasie zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Ostudzić i zmielić razem z opłukanymi i odsączonymi matiasami , cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajka i bardzo dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie posmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i podawać z dowolna sałatką lub sosem.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 18 września 2019
Takiego przepisu nie znałam. Brzmi bardzo ciekawie
Składniki
  • Ziemniaki 1 kg
  • Matiasy 5 szt.
  • Jajka 2-3 szt.
  • Gęsta śmietana 2-3 łyżki
  • Cebula biała 1 szt.
  • Natka pietruszki posiekana 2-3 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Mleko 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy
Składniki