Zielony hummus

Zielony hummus
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Zdrowa przekąska - hummus z dodatkiem szpinaku w pięknym, zielonym kolorze. Najlepszy jako dip do maczania warzyw.

Składniki

  • 300 g suchej ciecierzycy albo dwie puszki ciecierzycy w zalewie
  • 100 g szpinaku
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 łyżeczki soli
  • DO PODANIA
  • kalarepka, ogórek, seler naciowy

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać wodą a następnie zalać świeża wodą i ugotować do miękkości (zajemie to ok 1-1.5 h).
    Odsączyć ( trochę wody z gotowania zachować) i ostudzić.
    Jak używacie ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć na sitku.
    W blenderze umieścić ciecierzycę, umyty szpinak, pastę tahini, posiekany czosnek, oliwę, kilka łyżek wody z gotowania, sok z cytryny i sól– wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
    Gdy masa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody.
    W razie potrzeby doprawić dodatkową solą i sokiem z cytryny.
    Podawać z surowymi, pokrojonymi w słupki warzywami.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 08 maja 2018
Super! <3
Maudie 09 maja 2018
Biorę w ciemno:)
Składniki
  • 300 g suchej ciecierzycy albo dwie puszki ciecierzycy w zalewie
  • 100 g szpinaku
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 łyżeczki soli
  • DO PODANIA
  • kalarepka, ogórek, seler naciowy
Składniki