Zielone szparagi z pieczarkami

Zielone szparagi z pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Prosta i smaczna przekąska.

Składniki

  • pieczarki 1/2 kg
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1łyżeczka + 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 szt (duża)
  • pieprz czarny mielony
  • masło 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić na połówki. Wrzucić do rondelka, posolić, doprawić pieprzem, dusić na maśle wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Czas duszenia około 15 minut, pieczarki powinny być al dente.

    Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli (1 łyżeczka) i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, tak aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz.

    Podawać z pieczarkami w sosie własnym.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 12 czerwca 2014
Mnie wystarczy jak zobaczę słowo szparagi...to musi być pyszne ,a jak widzę do tego duszone pieczarki...mmm!!!!!!!
Konto usunięte 12 czerwca 2014
Też jestem miłośniczką szparagów, a Twój sposób podania jest bardzo ciekawy.
mimiwiki 12 czerwca 2014
super !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pieczarki 1/2 kg
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1łyżeczka + 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 szt (duża)
  • pieprz czarny mielony
  • masło 2 łyżki
Składniki