Zielone szparagi w parmezanie

Zielone szparagi w parmezanie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
"Szybciej niż gotują się szparagi" O.A.

Składniki

  • zielone szparagi pęczek
  • woda do gotowania
  • sól płaska łyżka
  • cukier łyżeczka
  • parmezan lub twardy ser 5gram
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zielone szparagi nie dość że są przepyszne to szybko się je przygotowuje i nie mają włókien.
    Szparagi po umyciu chwyta się za grubszą końcówkę i próbuje odłamać. Odłamie się w tym miejscu gdzie już nie jest łykowaty.
    Szparagi można gotować w specjalnym garnku lub z na tyle dużym dnem aby można było je położyć- zielone maja odrobinę twardsze główki od białych.
    Zielone szparagi gotuję się 8 minut w wodze z dodatkiem soli i cukru.
    Po tym czasie ewentualnie można dodać parę minut jeśli grubsza końcówka jest jeszcze zbyt jędrna.

    Gorące szparagi cienko można posypać startym serem. Ser podkreśli ich smak i nada odrobinę aromatu i słoności.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

bryssska 21 maja 2018
Takie proste, a takie smaczne ;-)))
Maudie 21 maja 2018
Moje kochane szparagi!!!!!!!!!
kucharka-amatorka 22 maja 2018
Na pewno są smaczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zielone szparagi pęczek
  • woda do gotowania
  • sól płaska łyżka
  • cukier łyżeczka
  • parmezan lub twardy ser 5gram
  • Pieprz
Składniki