Zielone roladki z łososiem i serkiem koperkowym w 30 minut...

Zielone roladki z łososiem i serkiem koperkowym w 30 minut...
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: turek
Zielona rolada ze szpinaku z dodatkiem łososia i kremowego serka koperkowego to świetny pomysł np. na przystawkę. Jak mamy gości lub dla samych siebie możemy sobie sprawić przyjemność z dodatkiem lampki białego wina.

Składniki

  • Składniki na biszkopt szpinakowy:
  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • **Do szpinaku:
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa do smaku
  • Nadzienie:
  • 150 g serka mascarpone
  • 40-50 ml śmietanki 30% według potrzeb
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 gałązki posiekanego świeżego koperku
  • pieprz biały do smaku

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Czosnek drobno posiekać, posypać solą i dobrze rozetrzeć nożem. Szpinak drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i gałka muszkatołową.
    * W przypadku szpinaku mrożonego najpierw go rozmrozić, podsmażyć na maśle. Doprawić jak pisze wcześniej.

    Następnie szpinak zblendować. Jajka rozbić i roztrzepać. Masę jajeczną połączyć ze szpinakiem i mąką, Wymieszać. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić tak biszkopt na około 5 minut.

  2. Upieczony biszkopt oddzielić od papieru, położyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić biszkopt do wystudzenia.

  3. Zmieszać serek mascarpone ze śmietanką i posiekanym koperkiem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem białym, wymieszać. Łososia pokroić w paski.Wystudzoną roladę posmarować serkiem koperkowym równomiernie i poukładać w 2 rzędach plastry łososia. Równo zawinąć w ściereczce i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Po tym czasie pokroić na grubość około 2 cm.
    Wyłożyć na talerz i podawać.

    Smacznego:)!

Składniki
  • Składniki na biszkopt szpinakowy:
  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • **Do szpinaku:
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa do smaku
  • Nadzienie:
  • 150 g serka mascarpone
  • 40-50 ml śmietanki 30% według potrzeb
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 gałązki posiekanego świeżego koperku
  • pieprz biały do smaku
Składniki