Zielona zupa z bobu

Zielona zupa z bobu
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: beeata
Ciekawy sposób na wykorzystanie bobu inaczej :)

Składniki

  • bób, 0,5 kg
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 3 ząbki
  • bulion, 0,5 litra
  • chleb, 4 kromki
  • śmietana 12%
  • sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Bób należy ugotować w osolonej wodzie. Tak przygotowany obrać z "łupinek"

  2. Cebule i czosnek posiekać. Do garnka wlać 3 łyżki oleju i podsmażyć pokrojone warzywa. Po zarumienieniu dodać obrany bób.

  3. Zalać bulionem (z kostki lub wywarem z warzyw). Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zagotować. Do smaku posolić i popieprzyć. Zmiksować

  4. Chleb pokroić w kosteczkę i przyrumienić na suchej patelni.

  5. Zupę podawać z łyżką śmietany i grzankami z chleba.

Komentarze do przepisu (2)

madziak 27 lipca 2010
Jeszcze nie próbowałam bobu pod tą postacią, brzmi ciekawie :)
beeata 28 lipca 2010
Dziekuję, sama robiłam tą zupę pierwszy raz, wyszła super i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam
Składniki
  • bób, 0,5 kg
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 3 ząbki
  • bulion, 0,5 litra
  • chleb, 4 kromki
  • śmietana 12%
  • sól, pieprz
  • Natka pietruszki
Składniki