Żeberka zapiekane z fasolą

Żeberka zapiekane z fasolą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
Porcja - 418 kcal

Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • puszka białej fasoli
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • papryka, sól, cukier, pieprz

Przygotowanie

  1. Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować je keczupem i odstawić do lodówki na około trzy godziny. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (3)

biurwa 06 maja 2008
Umm... pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje, wypróbuje go na pewno :)
biurwa 06 maja 2008
umm... pysznie wygląda i pewnie też tak smakuje, wypróbuje na pewno :)
adrianababij 04 marca 2009
Ten przepis jest rewelacyjny, naprawdę palce lizać
Zwłaszcza z pieczonymi ziemniaczkami
Składniki
  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • puszka białej fasoli
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • papryka, sól, cukier, pieprz
Składniki