Zawijańce z mortadeli

Zawijańce z mortadeli
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przepyszne roladki dla wielbicieli mortadeli i nie tylko :) Przepis znalazłam w gazecie i wypróbowałam. Smakowało całej rodzinie bez wyjątków :)

Składniki

  • Mortadela, ok 800 gram
  • Boczek wędzony, ok 200 gram
  • mała papryka czerwona
  • 5 mniejszych ogórków konserwowych
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • musztarda ostra
  • ketchup
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: delikat, ostra przyprawa do kurczaka lub ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mortadelę kroimy pod skosem w cienkie plastry(mi wyszło ok 20 plastrów). Boczek kroimy cieniutko na plastry(ilość taka sama, jak ilość plastrów mortadeli). Ogórki kroimy na ćwiartki a paprykę w dość cienkie paski.

  2. Plastry mortadeli smarujemy musztardą. Następnie nakładamy na dole plastrów: boczek i po jednym paseczku papryki i ogórka. Na to nakładamy po kropli ketchupu(wielkości ziarnka grochu) i posypujemy delikatnie przyprawami. Zwijamy mortadelę uważając by składniki nie wypadły, zaciskamy mocno i spinamy wykałaczkami.

  3. Tak przygotowane zawijańce obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.

  4. Zawijańce smakują zarówno jako danie obiadowe(podane z ziemniaczkami i pyszną surówką) jak i "coś na ząb" np. na imprezie :) Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

annawk 10 lutego 2011
No proszę - z mortadelą też można elegancko się obejść - fajne to :)
irma 10 lutego 2011
Również robiłam te roladki i potwierdzam, że są pyszne .
Ivette 10 lutego 2011
Smaczne zaskoczenie!:))Pomysł super!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mortadela, ok 800 gram
  • Boczek wędzony, ok 200 gram
  • mała papryka czerwona
  • 5 mniejszych ogórków konserwowych
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • musztarda ostra
  • ketchup
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: delikat, ostra przyprawa do kurczaka lub ostra papryka
Składniki