Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie zapiekanki to smak dzieciństwa. Rzadko je przyrządzam, ale jak już to w ilości sporej, bo u mnie wszyscy są amatorami tej pysznej przekąski. Chrupiąca bułka, ciągnący się ser i aromatyczne pieczarki. Zwykle do zapiekanek kupuję długie bagietki, które przecinam w poprzek na 3 części, a potem każdą wzdłuż na pół.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 658
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 658
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Bagietkę kroimy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż na pół
Cebulę drobno kroimy, czosnek drobno siekamy, a pieczarki kroimy na cienkie plasterki
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę razem podsmażamy, po czym dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy aż do odparowania płynu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieprzem
Usmażone pieczarki nakładamy na pokrojoną bagietkę. Obsypujemy tartą mozzarellą
Ser delikatnie oprószamy mieloną papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Zapiekamy do momentu aż ser ładnie się rozpuści ( ok 10 min )
Zapiekanki polewamy keczupem i obsypujemy posiekanym szczypiorkiem