Zapiekanki z kurczakiem, groszkiem i miechunką

Zapiekanki z kurczakiem, groszkiem i miechunką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Słodko-kwaśne owoce miechunki wspaniale komponują się z kurczakiem oraz zielonym groszkiem.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • filet z piersi kurczaka
  • cebula
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • około 20 miechunek
  • curry
  • sól
  • Pieprz
  • łyżka masła
  • gałązka lubczyku
  • szczypiorek
  • pieprz czerwony
  • chili w płatkach
  • 50 g startego pecorino romano

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na małe kawałki, nacieramy curry, solą i pieprzem.
    Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Dokładamy kawałki kurczaka i smażymy kilka minut. Wrzucamy groszek i posiekane zioła razem mieszamy.

    Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, każdy kwadrat posypujemy pecorino romano, a następnie układamy nadzienie. Na każdy kwadracik kładziemy po 2-3 miechunki. Wszystkie zapiekanki posypujemy płatkami chili. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-15 minut. Po wyjęciu zapiekanki posypujemy czerwonym pieprzem. Można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.

Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • filet z piersi kurczaka
  • cebula
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • około 20 miechunek
  • curry
  • sól
  • Pieprz
  • łyżka masła
  • gałązka lubczyku
  • szczypiorek
  • pieprz czerwony
  • chili w płatkach
  • 50 g startego pecorino romano
Składniki