Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie smakowało wszystkim.Jest pyszne i lekkie.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 150
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 46
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 217
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 150
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 46
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 217
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,aż będą półtwarde.Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Bulion rozrabiamy w szklance gorącej wody,dodajemy śmietanę oraz ulubione zioła i mieszamy razem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Dno i ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ziemniaków (połowę plasterków).Ziemniaki obsypać słodką papryką i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki wrzucamy połowę kukurydzy i polewamy połową sosu śmietanowo-ziołowego.
Układamy drugą warstwę zapiekanki drugą połową ziemniaków i obsypujemy je słodką papryką i przyprawą do ziemniaków oraz resztą kukurydzy.Całość polewamy pozostałą częścią sosu.Przykrywamy zapiekankę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 -40 minut.Po ok. 20 minutach zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem oraz pieczemy już bez przykrycia.