zapiekanka z kaszy jaglanej z owocami

zapiekanka z kaszy jaglanej z owocami
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
zapiekana kasza jaglana ze śliwkami i figami posypana prażonym makiem - w wersji z syropem i jogurtem

Składniki

  • 100 ml kaszy jaglanej
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki stewii
  • 6 śliwek
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • figa
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki golden syrup
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Kaszę przelewam zimną wodą przez chwilę. Dzielę na dwie części i przesypuję do foremek do pieczenia /nie wykładałam ich papierem i nie natłuszczała, bo zapomniałam. na szczęście nic nie przywarło/. Jajko rozkłócam z mlekiem, przyprawiam, słodzę i zalewam kaszę. Dodaję roztopione masło. Mieszam tak długo, aż cukier się rozpuści. Zalewam kaszę.

  2. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i układam na kaszy. Posypuję dodatkowo cynamonem.
    Foremki układam w piekarniku i zapiekam przez około godzinę.

  3. Upieczoną kaszo-śliwkę wykładam na talerze. Kaktusowi polewam syropem /jest słodkożercą/, a sobie jogurtem /ja trochę mniej/. Na suchej patelni praże mak i rozsypuję. Na wierzch układam po połowie świeżej figi.

Składniki
  • 100 ml kaszy jaglanej
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki stewii
  • 6 śliwek
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • figa
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki golden syrup
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
Składniki