Zapiekanka z bułkami i winem

Przepis dnia 2014-08-24
Zapiekanka z bułkami i winem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.

Składniki

  • 4 bułki wrocławskie
  • pół szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

  1. Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
    Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
    Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
    W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.

Komentarze do przepisu (13)

lidka5x5 21 sierpnia 2014
Prościuteńko a smacznie!!! Ekstra danie :)))
Joanna 21 sierpnia 2014
Cudowne zdjęcie! Stary zeszyt z przepisami w tle <3
sereberko80 21 sierpnia 2014
fotka rozłożyła mnie na łopatki, zakochałam się w tym vintage'owym zeszycie z duszą :-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 bułki wrocławskie
  • pół szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól ,pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Składniki