Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Zapiekanka ryżowa z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: illonaw26
Co tu dużo pisać - niebo w gębie

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż, wode i masło gotować 20 min, aż nie bedzie wody. Mozna zostawić pod przykryciem i woda sama wsiąknie w ryż. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i dodać jajka. Podzielić na 3 części.

  2. Jabłka obrać lub nie (jak kto woli) i zetrzeć na tartce lub pokroić w cienkie plasterki. Dodać cynamon (ja dałam więcej ponieważ uwielbiam cynamon) i cukier. Wymieszać. Jabłka mogą być kwaśne, ale wtedy wiecej cukru trzeba dodać:) Podzielić na 2 części.

  3. Ułożyć 1-ą część ryżu w naczyniu żaroodpornym, na to jabłka, znowu ryż i jabłka i na wierzch ryż. Polać śmietaną( im tłustrza tym lepsza, ale według uznania) i na śmietanie ułożyć kawałki masła na całwj powierzchni.

  4. Pieć w 180"C przez 40-45 min.

Komentarze do przepisu (9)

karolciaa 11 października 2010
Musi być pyszna...do wypróbowania :)
anetta73 12 października 2010
ryz z jablkami....moje ulubione polaczenie :)
wioleta333 12 października 2010
mniammmm ....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki