Zapiekane roladki z bakłażana (cukinii) z soczewicą.

Zapiekane roladki z bakłażana (cukinii) z soczewicą.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła. Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki).

Składniki

  • 2 cukinie i 2 bakłażany
  • 10 - 15 dag zielonej soczewicy
  • cebula (nieduża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe suszone papryczki peperoncino
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • 10 dag świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka
  • kulka mozzarelli (12,5 dag)
  • szklanka sosu pomidorowego (zobacz inne moje przepisy)

Przygotowanie

  1. Ugotuj soczewicę (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy).
    Posiekaj cebulę, czosnek i mozzarellę, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zioła i pokruszone papryczki, jajka, starty parmezan i dokładnie wymieszaj.

  2. Cukinię i/lub bakłażana pokrój na ok. centymetrowe plastry (wzdłuż), posmaruj oliwą i usmaż na patelni grillowej...

  3. ... lub w piekarniku.
    Zostaw do wystudzenia.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
    Na zgrillowane warzywa nakładaj farsz z soczewicy i zwijaj w roladki.
    Ułóż po dwie w naczyniu (lub wszystkie w jednym), polej resztą sosu pomidorowego i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni przez ok. 30 minut.

  5. Podawaj gorące.

  6. Ponieważ zostało mi nieco farszu zapiekłem resztę z sosem pomidorowym i parmezanem.

  7. Pysznie smakuje z bagietką (na zimno jeszcze lepiej!).

Komentarze do przepisu (3)

ines 10 marca 2014
coś dla mnie, podkradam :)
Konto usunięte 10 marca 2014
A co zamiast soczewicy bo nie lubię jej.Ta zapiekanka wygląda smakowicie.
Wiech_K 11 marca 2014
Może być mięsko...
Składniki
  • 2 cukinie i 2 bakłażany
  • 10 - 15 dag zielonej soczewicy
  • cebula (nieduża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe suszone papryczki peperoncino
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • 10 dag świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka
  • kulka mozzarelli (12,5 dag)
  • szklanka sosu pomidorowego (zobacz inne moje przepisy)
Składniki