Zapiekane gruszki z serem gorgonzola

Zapiekane gruszki z serem gorgonzola
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Obserwator
Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g sera gorgonzola
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wody

Przygotowanie

  1. Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia.
    Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie.
    Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami.
    Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami.
    Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.

Komentarze do przepisu (8)

Bellapi 02 marca 2017
pyszne i aromatyczne :)
GREGORHSPEED 02 marca 2017
<3
Futka 02 marca 2017
Co za bajeczne połączenie! Mniam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g sera gorgonzola
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wody
Składniki