Zapiekana papryka z brokułami i risotto

Zapiekana papryka z brokułami i risotto
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę.

Składniki

  • 4 kolorowe papryki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 mały brokuł
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem.

    Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

    Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp. 190°C.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 30 marca 2017
uwielbiam takie przystawki :)
ciacho50 30 marca 2017
Mniam , pysznie :)
Futka 30 marca 2017
Same pyszności <3 <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kolorowe papryki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 mały brokuł
  • oliwa z oliwek
Składniki