Yakitori z kurczaka

Przepis dnia 2015-09-21
Yakitori z  kurczaka
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Mięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie !

Składniki

  • 1 duże udko ze skórą
  • 1 mały por
  • tłuszcz rośliny do smażenia
  • sos : 150 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 ml sake

Przygotowanie

  1. Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny.
    Pora po umyciu pokroiłem na ukośne plasterki. Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ). Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 16 września 2015
Bajeczne! :)
mimiwiki 16 września 2015
Pyszności :)
GREGORHSPEED 16 września 2015
Pyszne, delikatne w smaku :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duże udko ze skórą
  • 1 mały por
  • tłuszcz rośliny do smażenia
  • sos : 150 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 ml sake
Składniki