Wytrawne tarteletki z sałatką

Wytrawne tarteletki z sałatką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Wytrawne tarteletki z sałatką i wędliną to świetny sposób na pyszną i efektownie podaną przystawkę. Polecam.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • żółtko jaja 1 szt
  • woda zimna 1 łyżka
  • sól szczypta
  • Sałatka
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt
  • ogórki kiszone 2 szt
  • cebula czerwona 0,5 szt
  • fasola czerwona z puszki 0,5 szkl
  • papryczka chili 1/4 szt
  • oliwa aromatyzowana 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • kapusta pekińska 2 liście
  • polędwica wieprzowa sopocka 4-5 plasterków
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić posmarowane oliwą foremki. Ponownie włożyć do lodówki na pół godziny.

    Następnie nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor, ostudzić.

  2. Marchewkę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać.

    Fasolę osączyć z zalewy i przelać przegotowaną wodą.

    Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem z bazylią, wymieszać.

  3. Na dno tarteletek włożyć po kawałku kapusty pekińskiej, napełnić sałatką. Ułożyć wędlinę i ozdobić kleksem z majonezu.

Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • żółtko jaja 1 szt
  • woda zimna 1 łyżka
  • sól szczypta
  • Sałatka
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt
  • ogórki kiszone 2 szt
  • cebula czerwona 0,5 szt
  • fasola czerwona z puszki 0,5 szkl
  • papryczka chili 1/4 szt
  • oliwa aromatyzowana 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • kapusta pekińska 2 liście
  • polędwica wieprzowa sopocka 4-5 plasterków
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
Składniki