Wytrawne rogaliki

Wytrawne rogaliki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Delikatne, chrupiące ciasto serowo-maślane swoją konsystencją przypomina ciasto francuskie. W środku każdego z nich ukryty jest plasterek wędzonej polędwicy.

Składniki

  • masło 200 g
  • Ser biały 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 200g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Jajko
  • polędwica surowa wędzona lub sopocka lub ulubiona szynka 24 plasterki

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy nadając kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów.

    Każdy trójkąt smarujemy rozmąconym jajkiem, następnie kładziemy plasterek wędliny. Zwijamy rogaliki.

    Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy w 200℃ około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Takie rogaliki wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem.

Składniki
  • masło 200 g
  • Ser biały 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 200g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Jajko
  • polędwica surowa wędzona lub sopocka lub ulubiona szynka 24 plasterki
Składniki