Wytrawne ciasto z cukinią

Wytrawne ciasto z cukinią
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto z cukinią. Można je podawać na podwieczorek lub kolację. Wilgotne, pachnące serem i drożdżami, najsmaczniejsze na ciepło, prosto z piekarnika. Jako miarka 125 g kubeczek po jogurcie

Składniki

  • 1 kubek jogurtu naturalnego 125 g
  • 1 kubek tartego sera np. parmezanu
  • 3 kubki mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 1 kubek mleka
  • 1 kubek oliwy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
  • dodatkowo: 250 g cukinii
  • 250 g żółtego sera np. wędzonego
  • 100 g orzechów, migdałów, orzeszków piniowych
  • 2-3 łyżki tartego sera do posypania po wierzchu
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. 1. Kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z tartym serem. Jajka rozdzielić. Białka ubijemy później na pianę. Żółtka dodać do jogurtu i wymieszać trzepaczką.

  2. Wsypać mąkę i paczuszkę suchych drożdży. Wlać oliwę i mleko, dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową.

  3. Cukinię pokroić na drobną kostkę. Wędzony ser również pokroić na kostkę. Dodać do masy. Orzechy, migdaly drobno posiekać i wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

  4. Foremkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać łopatką i posypać tartym serem. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Komentarze do przepisu (17)

Nevermore 26 sierpnia
Pomimo, że wytrawne, to tylko jeden kawałek biorę, bo wiesz ... trzeba dbać, o linię ;p
Pyszny przepis :)
fafiatko 26 sierpnia
To dla mnie nowosc, przepis i wytrawne ciasto wygladaja bardzo apetycznie!
KulinarnaChwila 27 sierpnia
Super przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kubek jogurtu naturalnego 125 g
  • 1 kubek tartego sera np. parmezanu
  • 3 kubki mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 1 kubek mleka
  • 1 kubek oliwy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
  • dodatkowo: 250 g cukinii
  • 250 g żółtego sera np. wędzonego
  • 100 g orzechów, migdałów, orzeszków piniowych
  • 2-3 łyżki tartego sera do posypania po wierzchu
  • tłuszcz do formy
Składniki