Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów. Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie. Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto
  • Nadzienie
  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały, sól
  • Dodatkowo
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze do przepisu (3)

Mniam ;)
konhambos 4 dni temu
Bardzo smaczna propozycja
Jagodzianka17 3 dni temu
Dziękuję
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto
  • Nadzienie
  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały, sól
  • Dodatkowo
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko
Składniki