Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną przekąskę w kształcie choinki, która na pewno ozdobi nasz świąteczny stół.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 242
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13212
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam letnią wodę, mieszam i dostawiam na około 10 minut. Po 10 minutach dodaję pozostałe składniki na ciasto, mieszam łyżką i wykładam na blat, podsypany mąką. Ciasto wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i lśniące. Następnie ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotowuję farsz: Do pesto dodaję, ser ricotta i dokładnie mieszam, następnie dodaję ser mozzarella i jeszcze raz dokładnie mieszam - farsz jest gotowy.
Przygotowanie choinki: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki, foremką o średnicy 8 centymetrów.
Na krążek nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i sklejam brzegi, tak jak sakiewkę i formuję kulkę.
Tak uformowane kulki układam w kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego większego krążka formuję pieniek choinki.
Tak przygotowaną choinkę nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie: Blachę z choinką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Gdy choinka się piecze przygotuję masło: Masło roztapiam w rondelku, do roztopionego masła dodaję czosnek i całość podgrzewam przez około 90 sekund – masło jest gotowe.
Od razu po upieczeniu choinkę maluje roztopionym masłem. Choinkę można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem choinkę możemy dodatkowo udekorować na przykład pokrojoną papryką, koperkiem lub tym tym co lubimy.