Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypaśne Kanapki z pikantnym sosem i krewetkami to szybka propozycja przekąski idealnej na kolację lub przekąski do piwa. Krewetki można zastąpić piersiami z kurczaka. Zapraszam!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw: W równych proporcjach (np. po 1/4 łyżeczki) mieszamy: sól, suszony czosnek, suszona cebula, mielona słodka papryka, czarny pieprz, pieprz cayenne, suszone oregano, tymianek, odrobina sproszkowanej ostrej papryki.
Przygotowujemy sos. Na pikantny sos potrzeba: – pół szklanki majonezu – pół szklanki gęstej śmietany – 1/4 szklanki sosu Siracha lub innego ostrego sosu – kilka kropli Tabasco (można zastapić ostrą mieloną papryką) – 1 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka ostrej musztardy – 1 łyżeczka sosu Worcestershire – drobno posiekany szczypiorek – drobno posiekana świeża natka pietruszki – 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę – pół łyżeczki mielonego chili Wszystkie składniki na sos mieszamy i odtsawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 30 minut.
Rozmrażamy i oczyszczamy krewetki z ogonków. Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Następnie w miseczce przygotowujemy panierkę: mieszamy mąkę kukurydzianą, pszenną, sól i mieszankę przypraw Cajun. Jajko rozkłócamy widelcem w osobnym naczyniu.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Krewetki obtaczamy w jajku i panierce. Smażymy z obu stron po ok. 2 minut, lub do uzyskania złotego koloru.
Bułki podgrzewamy w piekarniku do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Na każdej bułce układamy listki sałaty, krewetki, polewamy sosem, dodajemy plasterki ogórków korniszonych i pomidora. Smacznego!