Wrap z łososiem i warzywami

Przepis dnia 2021-05-15
Wrap z łososiem i warzywami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Wrap, czyli kanapka wykonana z tortilli z bogatym wnętrzem. Dzięki temu, że podczas zwijania kanapki użyłam foli spożywczej do jej środka mogłam włożyć nadzienia, aż po sam brzeg.

Składniki

  • tortilla pszenna
  • sos:
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka maku niebieskiego
  • łyżeczka uprażonych migdałów w płatkach
  • łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika
  • łyżeczka suszonej żurawiny
  • nadzienie:
  • 100 g wędzonego łososia
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • mały pomidor
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • 1/4 avocado
  • ogórek gruntowy
  • 1/2 papryki ramiro
  • 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
  • zielenina: szczypiorek, natka pietruszki, koperek
  • 3 liście sałaty masłowej

Przygotowanie

  1. Tortillę układamy na kawałku foli spożywczej.
    Tortillę równomiernie smarujemy majonezem, a następnie posypujemy makiem, słonecznikiem, migdałami i żurawiną.

    Na tortilli układamy sałatę, tak by wystawała za tortillę
    Na środku tortilli układamy plastry łososia, skrapiamy cytryną i posypujemy posiekaną zieleniną.
    Następnie układamy pokrojone warzywa, avocado i jajka.

  2. Liście sałaty zawijamy do środka. Następnie ostrożnie unosimy brzegi tortilli by ją zawinąć. Tortillę szczelnie owijamy folią spożywczą.


    Ja dodatkowo owinęłam papierem kanapkowym i przewiązałam sznureczkiem. Podałam z plasterkami cytryny. Takie wrapy to pomysł na zdrowy posiłek w domu, ale również, w pracy szkole czy podczas pikniku.

Komentarze do przepisu (2)

Pani_Domu 09 maja
To bogate wnętrze jest bardzo smakowite!
Nevermore 10 maja
Pycha, takie bogactwo, to ja lubię :)
Składniki
  • tortilla pszenna
  • sos:
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka maku niebieskiego
  • łyżeczka uprażonych migdałów w płatkach
  • łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika
  • łyżeczka suszonej żurawiny
  • nadzienie:
  • 100 g wędzonego łososia
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • mały pomidor
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • 1/4 avocado
  • ogórek gruntowy
  • 1/2 papryki ramiro
  • 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
  • zielenina: szczypiorek, natka pietruszki, koperek
  • 3 liście sałaty masłowej
Składniki