Włoskie babeczki

Włoskie babeczki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Wytrawne babeczki z nadzieniem z mozzarelli, suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Po prostu rewelacja:)

Składniki

  • Na 12 babeczek: 250 g mąki (u mnie pomieszana - 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej i 150 g mąki pszennej typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 opakowanie mozzarelli (125g)
  • 10 czarnych oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Mozzarellę i pomidory kroimy w kostkę, oliwki kroimy w paseczki.

  2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jogurt, jajka, olej, sól, pieprz czosnkowy, bazylię i oregano chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, pomidory i oliwki i ponownie mieszamy.

  3. Nakładamy do foremek na babeczki, do 3/4 wysokości i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
    Możemy polać ketchupem, ale pyszne są również bez dodatków.
    SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 kwietnia 2014
Pyszności! Naprawdę rewelacja! :)
Składniki
  • Na 12 babeczek: 250 g mąki (u mnie pomieszana - 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej i 150 g mąki pszennej typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 opakowanie mozzarelli (125g)
  • 10 czarnych oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów
Składniki