Włoska zapiekanka

Włoska zapiekanka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pożywna i kaloryczna zapiekanka na dobrą kolację dla studentów.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron.

  2. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę.

  3. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron.

  4. Posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Składniki