Wiosenne rydze

Wiosenne rydze
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: polkangaroo
Jak schabowe pachnące lasem.

Składniki

  • rydze (całe mrożone), 1/2 kg
  • jajko, 2 szt.
  • Bułka tarta, 2 szklanki
  • masło, 1/2 kostki
  • sól

Przygotowanie

  1. Postanowiłem przypomnieć sobie i mojej rodzince jak smakują i pachną grzyby. Dziś na kolację zaserwowałem rydze.

  2. Zamrożone rydze (ja pakuję po ok. 1/2 kg do woreczków) rozmrażam zanurzając w letniej wodzie. Po kilku minutach odcedzam i obtaczam w jajku i bułce tartej.

  3. Na patelni rozpuszczam masło i smażę rydze z każdej strony kilka minut. Solimy po usmażeniu. Można serwować same lub z chlebem posmarowanym np: ramą.

  4. Zapachy kolacji roznosiły się po okolicy drażniąc kubeczki smakowe sąsiadów. Do września zostało sporo czasu a woreczków tylko dwa. Kiedy je otworzę? Dam Wam znać...

Komentarze do przepisu (3)

Hanix1984 30 maja 2010
Pycha. Ja chcę żeby już były grzyby.
annawk 31 maja 2010
a te skarby z tyłu - świetnie nadadzą sie na zupkę lub sosik :)
madziak 31 maja 2010
Niestety po mrożonych grzybach u mnie ani sladu :( Więc obejdę się smakiem. Imponujący zbiór suszonych... Czytaj całość »
Niestety po mrożonych grzybach u mnie ani sladu :( Więc obejdę się smakiem. Imponujący zbiór suszonych grzybków:))
Składniki
  • rydze (całe mrożone), 1/2 kg
  • jajko, 2 szt.
  • Bułka tarta, 2 szklanki
  • masło, 1/2 kostki
  • sól
Składniki