Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec

Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec.

Składniki

  • Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów użyłam foremki o średnicy 8 cm
  • na ciasto: 340 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 160 ml letniego mleka
  • 2 żółtka (jajka L)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 30 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • na masę makową: 200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
  • można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej
  • 250 ml mleka
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich, około 40 g rodzynek (pokrojonych)
  • około 20 g posiekanych migdałów (zmielonych), kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła, otarta skóra z cytryny i pomarańczy
  • około 4-5 łyżek miodu, kilka kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam tak żeby masło połączyło się z ciastem.

    Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

    Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

  3. Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej:
    W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.
    Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy go z mlekiem, a jeżeli z puszki gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową.

    Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

  4. Końcowe przygotowanie ciasta:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

    Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, krążek delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam masę makową (około 2 łyżeczek), dokładnie i mocno zlepiam tak jak pieroga.

    Po wylepieniu pierogów skrawki ciasta zagniatam i ponownie rozwałkowuję.

  5. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
    Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem.

  6. Pieczenie:
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby pierogi ładnie się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone pierogi zdejmuję z blachy i piekę kolejną partie pierogów.

    Pieczone pierogi z makiem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów użyłam foremki o średnicy 8 cm
  • na ciasto: 340 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 160 ml letniego mleka
  • 2 żółtka (jajka L)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 30 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • na masę makową: 200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
  • można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej
  • 250 ml mleka
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich, około 40 g rodzynek (pokrojonych)
  • około 20 g posiekanych migdałów (zmielonych), kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła, otarta skóra z cytryny i pomarańczy
  • około 4-5 łyżek miodu, kilka kropli aromatu migdałowego
Składniki