Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to okazja do spotkań z najbliższymi. Wielkanocna przekąska kurczaczki to propozycja szybkiego dania, które zaskoczy wszystkich gości. Jest bardzo wyrazista – słono-pikantna, z dodatkiem słodyczy marchewki. Może pełnić funkcję czekadełka lub stanowić samodzielną i nietypową zakąskę. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie – wystarczy jedynie 10 minut!
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 20
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 287
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 525
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 20
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 287
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 525
Składniki
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 10 wielkanocnych przekąsek kurczaczków. Marchewkę obierz, ugotuj i wystudź. Na półmisku rozłóż liście sałaty. Na nich rozmieść obok siebie herbatniki.
Wszystkie trzy rodzaje sera bardzo dobrze ze sobą wymieszaj. Dodaj czarny pieprz do smaku. Uformuj niewielkie kulki o średnicy mniejszej niż krótszy bok herbatnika. Jeśli masa zbyt bardzo klei się do rąk, włóż ją na pół godziny do lodówki.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kulki obtocz we wiórkach serowych i połóż w centrum herbatników – jedna kulka na jednym herbatniku.
Marchewkę pokrój w plasterki i wytnij z nich: dzioby, grzebyki i wola. Udekoruj kulki, tworząc kurczaczki. Ziarenka czarnego pieprzu będą oczami. Półmisek udekoruj dodatkowo liśćmi i gałązkami natki pietruszki.