Wegetariański pasztet z ciecierzycy

Wegetariański pasztet z ciecierzycy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figazmakiem
Wegetariańska wersja pasztetu - z ciecierzycą, porem i marchewką

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Rano ugotować według instrukcji na opakowaniu. Białą część pora, cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Warzywa smażyć z liściem laurowym i zielem angielskim.

  2. Ziele angielskie i liść laurowy wyrzucić. Pora, czosnek i cebulę przerzucić do miski, razem z ugotowaną i odcedzoną ciecierzycą. Dodać jajka, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Obrać marchewki i pietruszkę, zetrzeć na tarce (na mniejszym oczku) i dodać do pozostałych składników.

  3. Dodać przyprawy, dokładnie zblendować. Przełożyć do foremki i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (w funkcji termoobieg) przez 50 minut. Zostawić do wystudzenia w foremce.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 03 lutego 2020
Wspaniały pasztecik:)
julio18 21 marca 2020
Już nieraz to pisałem ale napiszę jeszcze raz. Może wegetarianie wymyślą jakieś własne nazwy a nie używają... Czytaj całość »
Już nieraz to pisałem ale napiszę jeszcze raz. Może wegetarianie wymyślą jakieś własne nazwy a nie używają takie jak np. "pasztet" dla produktu który nie zawiera mięsa. A ilość składników to chyba przerost formy nad treścią.
Składniki