Wegańskie, chrupiące placki ziemniaczane

Wegańskie, chrupiące placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SZTUKASMAKU
Niezwykle proste, fantastycznie chrupiące placki ziemniaczane. W mojej wersji sa tak proste i nie wymagają dodatku jaja ani męki. Gwarantuje, że kto pierwszy raz spróbuje już nie powróci do tradycyjnej wersji placków ziemniaczanych

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - grube oczka. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

    Na patelni wylewamy olej, tak aby dobrze pokrył cale dno, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje ziemniaków, rozpłaszczamy. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia ( około 3 mi ). Przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.

  2. Propozycja podanie:

    kleks śmietany, koper ( wtedy placki będą już wegetariańskie )
    gulasz warzywny
    gulasz mięsny ( danie mięsne )
    sos pomidorowy
    cukier

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 04 stycznia 2019
Trzeba będzie wypróbować ten przepis, bo placki ziemniaczane robione na wiele sposobów zawsze są pyszne.
Składniki
Składniki