Warzywne krakersy z burakiem

Warzywne krakersy z burakiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Warzywne krakersy z burakiem i marchewką to pyszna przekąska do na filmowy wieczór przed telewizorem, na piknik lub drugie śniadanie.

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 mały burak
  • 50 g ziarenek słonecznika
  • 30 g pestek z dyni
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego( można zastąpić dobrą oliwą)
  • 1 łyżeczka przypraw: papryka, chili, czosnek, rozmaryn, tymianek
  • łyżeczka sezamu oraz posiekanych ziaren
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewkę i buraczek umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce, można też wrzucić go do robota kuchennego.

  2. Słonecznik i pestki z dyni drobno posiekać. Składniki wymieszać w misce i odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cienko miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Posypać po wierzchu sezamem i posiekanymi ziarnami.

  3. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15- 20 minut. Czas pieczenia zależy od pieca i grubości krakersów. Po upływie połowy czasu pieczenia foremkę wyjać z pieca i masę pokroić na kawałki. Wstawić ponownie do piekarnika i upiec na chrupiąco. Podawać z dowolnym dipem.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 25 marca
Pyszna i zdrowa przekaska!
SprytnaChochla 25 marca
Świetna i zdrowa przekąska!
Docherro 25 marca
Jakie pychotki,super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 mały burak
  • 50 g ziarenek słonecznika
  • 30 g pestek z dyni
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego( można zastąpić dobrą oliwą)
  • 1 łyżeczka przypraw: papryka, chili, czosnek, rozmaryn, tymianek
  • łyżeczka sezamu oraz posiekanych ziaren
  • sól i pieprz
Składniki