Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś przepis na klasyczny domowy deser, czyli wafle czekoladowe. Szybkie w wykonaniu i mega smaczne. Doskonale pasują do kubka herbaty lub kawy. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 150 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 150 mililitrów mleka
  • 200 gramów wafli tortowych (6 dużych kwadratów)
  • 240 gramów mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. • Masło roztapiamy, następnie dodajemy cukier oraz płynne mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru
    • Powstałą masę studzimy a następnie dodajemy mleko w proszku oraz kakao, całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję
    • Wafle tortowe przekładamy masą czekoladową

  2. • Przełożone wafle zawijamy w folię, obciążamy czymś ciężkim i pozostawiamy na 3h do zastygnięcia w lodówce
    • Po schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kwadraty

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 04 listopada 2020
Dwa takie po obiedzie nie zaszkodzą chyba ;) Pycha, mniami :)
Składniki
  • 150 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 150 mililitrów mleka
  • 200 gramów wafli tortowych (6 dużych kwadratów)
  • 240 gramów mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
Składniki