USZKA Z RYBKĄ I GRZYBKAMI

Przepis dnia 2009-12-24
USZKA Z RYBKĄ I GRZYBKAMI
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
PYSZNE USZKA, POLECAM NA WIGILIĘ

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 żółtka
  • woda / pół szklanki
  • 0,5 kg mąki
  • FARSZ:
  • 0,5 kg surowego filetu rybnego
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy (maga , pieprz, wegeta)

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto ( musi być twardsze niż to na pierogi) zrobić farsz : ugotować grzybki następnie odcedzić zimne zmielić wraz z surową rybą. Usmarzyć na złoto cebulkę na margarynie. wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić ( farsz ma być dobrze przyprawiony)

  2. Ciasto cieniutko rozwałkować , wykrawywać małe kwadraciki dawać w środek farsz i sklejać na uszka. gotować w solonej wodzie . Podawać z czerwonym barszczem.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 30 września 2009
Zatęskniło się za Wigilią :) strasznie lubię takie przepisy, bo fascynuje mnie różnorodność wigilijnych... Czytaj całość »
Zatęskniło się za Wigilią :) strasznie lubię takie przepisy, bo fascynuje mnie różnorodność wigilijnych potraw nie tylko w regionach Polski, ale i w rodzinach :) np. u mnie taki farsz do uszek jest grzybowy, bez dodatku ryby :)
Elkamor 01 października 2009
No cóż przez 40 lat gotowania barszczu na wigilię NIGDY nie gotowałam na żadnych skrzydełkach,farsz to kapusta... Czytaj całość »
No cóż przez 40 lat gotowania barszczu na wigilię NIGDY nie gotowałam na żadnych skrzydełkach,farsz to kapusta kiszona i grzyby.Poza tym .majeranek??Pozdrawiam
wioleta333 01 października 2009
ja nie podałam tu przepisu na barszcz tylko na uszka , zwracaj uwage co komentujesz bo twój komentarz znalazł sie... Czytaj całość »
ja nie podałam tu przepisu na barszcz tylko na uszka , zwracaj uwage co komentujesz bo twój komentarz znalazł sie pod niewłaściwym przepisem.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 4 żółtka
  • woda / pół szklanki
  • 0,5 kg mąki
  • FARSZ:
  • 0,5 kg surowego filetu rybnego
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy (maga , pieprz, wegeta)
Składniki