Uszka pieczone

Uszka pieczone
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Uszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli jedno jajko
  • Farsz: 1/2 kilograma pieczarek, 2 cebule olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier.

    Zagniatamy ciasto.

    Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką.

    Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po skosie.
    Układamy na blaszce smarujemy jajkiem.Pieczmy w temperaturze ok. 200 stopni do zarumienienia.

Składniki
  • Ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli jedno jajko
  • Farsz: 1/2 kilograma pieczarek, 2 cebule olej do smażenia
Składniki