Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na kurczaka. Składniki na 4 osoby.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
Składniki
Z udek wyjąć kości (ewentualnie zdjąć skórę, jeśli ktoś nie lubi..). Mięso natrzeć solą, pieprzem, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie posiekać pieczarki i cebulę - podsmażyć na łyżce oleju; wystudzić, doprawić pieprzem i solą, dodać ryż, jajko. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować udka. Obtoczyć je w mące, roztrzepatym dobrze jajku, obsypać bułką tartą. Obsmażyć na rumiano na patelni. Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Piec najpierw pod przykryciem (podlac troszkę bulionem) przez ok. 30 minut, potem zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st.C., aby udka się jeszcze podrumieniły. Udka dobrze smakują z zielona sałatą w sosie vinegrette.