udka faszerowane

Przepis dnia 2010-08-22
udka faszerowane
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne udka na zimno lub ciepło

Składniki

  • 4 duże udka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • wegeta, pieprz , maga
  • delikat do mięs
  • czerwona papryka ostra
  • olej
  • CZOSNEK GRANULOWANY
  • sos sojowy 1 łyżka

Przygotowanie

  1. udka umyć, wyciągnąć z nich kości, natrzeć mięso papryką , czosnkiem granulowanym i wegetą, odstawić na godzinę, w tym czasie dać na petelnię zmielone pieczarki i dusić do odparowania wody, gdy wystygną, dodać do mielonego mięsa, czosnek rozdrobnić , dodać do mięsa, przyprawić do smaku wegetą, pieprzem i magą (mięso ma być lekko nadsolone), dobrze wyrobić na jednolitą masę, tym farszem napychać udka , uformować , każde udko dać na folię aluminiową , posypać wegetą i papryką, nasmarować sosem sojowym i zawinąć je w folię aluminiową dość ciasno, każde osobno i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać odrobiną oleju dno naczynia i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny i piec.

Komentarze do przepisu (12)

irma 15 sierpnia 2010
Super danie, bardzo smaczne. Jadłam takie udka tylko z dodatkiem sera żółtego. Polecam)
Lumiuz 15 sierpnia 2010
przepis idzie do ulubionych
renka 15 sierpnia 2010
Apetycznie wyglądają,ale to "wyższa szkoła jazdy"nie wiem czy bym sobie poradziła ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże udka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • wegeta, pieprz , maga
  • delikat do mięs
  • czerwona papryka ostra
  • olej
  • CZOSNEK GRANULOWANY
  • sos sojowy 1 łyżka
Składniki