Tzatziki / Cacyki /

Tzatziki   / Cacyki /
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malta14
Tzatziki do grillowanego mięska są niezastąpione !

Składniki

  • średnich ogórków, 5 szt.
  • twarożku, 250 gr.
  • jogurtu bałkańskiego ( np. firmy Malta ), 150 ml.
  • śmietany kwaśnej 18%, 150 ml.
  • łyżka oleju, 1
  • ząbków czosnku, 5 szt.
  • ocet
  • szczypiorek
  • koperek
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Przygotowanie

  1. ► Obrany ogórek zetrzeć na tarce na dużych oczkach w wiórki, ogórek trzymamy prostopadle do tarki, by wiórki były krótkie. / odstawić na 15 minut / po tym odsączyć go z soku. ► Do potartego ogórka dadać twarożek, jogurt, śmietanę, posiekany czosnek, olej, ocet, szczypiorek, koperek i przyprawić solą i pieprzem. / dokładnie wymieszać /. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

cytrynkaaa 31 lipca 2011
Bardzo fajny przepis ja robię troszkę inaczej i zazwyczaj na jogurcie greckim 10% ale trzeba będzie zrobić i tak... Czytaj całość »
Bardzo fajny przepis ja robię troszkę inaczej i zazwyczaj na jogurcie greckim 10% ale trzeba będzie zrobić i tak ... u mnie obowiązkowo do pikantnych zapiekanek lub mięska a la gyros ... ;)
myszkapoolna 08 sierpnia 2011
grecy nie dodaja zadnego twarozku!!!!!!po co przesadzac.
Składniki
  • średnich ogórków, 5 szt.
  • twarożku, 250 gr.
  • jogurtu bałkańskiego ( np. firmy Malta ), 150 ml.
  • śmietany kwaśnej 18%, 150 ml.
  • łyżka oleju, 1
  • ząbków czosnku, 5 szt.
  • ocet
  • szczypiorek
  • koperek
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
Składniki