Tyrolska mielonka

Tyrolska mielonka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

Składniki

  • Surowiec (3,5 kg):
  • łopatka 1,1 kg
  • karczek 2 kg
  • boczek 20 dag
  • skóra z golonki (gotowana) 20 dag
  • wywar z gotowania skóry 200 ml
  • Przyprawy:
  • peklosól 16 g/kg
  • pieprz biały 3 g/kg
  • aromat do mielonki tyrolskiej 2g/kg (może być bez)
  • skrobia ziemniaczana 20 g/kg
  • czosnek 1 główka
  • Dodatkowo:
  • osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75-80 stopniach Celsjusza 70 minut. Po parzeniu studzimy 10-15 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (4)

swiat_lucy 15 maja
Super przepis. Wędliny domowe są najlepsze.
konhambos 16 maja
wyglada bardzo apetycznie
Docherro 16 maja
Świetna,nie to co kupna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec (3,5 kg):
  • łopatka 1,1 kg
  • karczek 2 kg
  • boczek 20 dag
  • skóra z golonki (gotowana) 20 dag
  • wywar z gotowania skóry 200 ml
  • Przyprawy:
  • peklosól 16 g/kg
  • pieprz biały 3 g/kg
  • aromat do mielonki tyrolskiej 2g/kg (może być bez)
  • skrobia ziemniaczana 20 g/kg
  • czosnek 1 główka
  • Dodatkowo:
  • osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm
Składniki