Tuszonka Wieprzowina w sloiku w sosie wlasnym metoda tyndalizacji

Tuszonka Wieprzowina w sloiku w sosie wlasnym metoda tyndalizacji
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne miesko na chleb lub do obiadu.Metoda tyndalizacji,mieso mozna dlugo przechowywac i sie nie zepsuje .

Składniki

  • 1kg lopatki 1 kg karkówki
  • 2 lyzki soli,1 lyzka czosnku granulowanego
  • 1 lyzka czarnego pieprzu
  • lisc laurowy,ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Na 6 sloików ok.500ml .Mieso kroimy na srednie kawalki,przyprawiamy i dobrze mieszamy.Do sloików wrzucamy po listku laurowym i kulce ziela angielskiego.Nastepnie wkladamy mieso do 3/4 sloika.Dobrze zakrecamy .Do garnka wkladamy sciereczke ,sloiki ,wlwamy zimna wode do 3/4 sloika i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy w 1 dzien 3 godziny.Zostawiamy do wystygniecia,na drugi dzien gotujemy 2 godz,i na trzeci dzien 1 godz.Metoda tyndalizacji jest to potrójne pasteryzowanie.
    Sloiki zostawiam do calkowitego wystygniecia.Mieso jest gotowe do spozycia.SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 26 listopada 2020
Super;)
kuchcik45 27 stycznia
Godziny tyndylizacji wzięte z innego przepisu tylko źle przepisane, zbyt długie. Karkówka się nie nadaje do... Czytaj całość »
Godziny tyndylizacji wzięte z innego przepisu tylko źle przepisane, zbyt długie. Karkówka się nie nadaje do takiej mielonki. Powinno być: 1,8 kg szynki+0,8kg łopatki i 0,5kg. Ale jak ktoś chce się narobić i mieć byleco to wolna droga. Polska to wolny kraj.
kuchcik45 27 stycznia
ostatnia pozycja to 0,8 kg boczku.
Składniki
  • 1kg lopatki 1 kg karkówki
  • 2 lyzki soli,1 lyzka czosnku granulowanego
  • 1 lyzka czarnego pieprzu
  • lisc laurowy,ziele angielskie
Składniki